Николина Ангелкова: Основният ни фокус е да направим страната максимално разпознаваема като туристическа дестинация
 

Водещ: Малко над 60% от българите са готови да почиват в страната, но им трябва повече информация къде и как да го сторят. Цитирам новина от „По света и у нас” от 27-и и в продължение оттам нататък за едни 50 обекти, които според Министерството на туризма трябва да бъдат разработени да посрещат нови туристи. Оттук и да идват печалби. Министърът на туризма Николина Ангелкова е при нас, добро утро!

Водеща: Първо дайте да обясним философията, защо трябва да рекламираме обекти, които са малко популярни и да привличаме туристи чрез тях, а не чрез популярните, емблематични места, с които традиционно България е известна?

Николина Ангелкова: Първо нека да ви кажа, че в Министерството на туризма, което знаете, че е новосъздадено, имаме основен фокус да популяризираме страната, да я направим максимално разпознаваема, за да може да се идентифицира със своята култура и история, така че да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, за което имаме огромен потенциал. По отношение на 50-те малко познати обекта, те са на база на договор, който аз съм заварила.

Водещ: От кое министерство?

Николина Ангелкова: От МИЕ към онзи момент. Процедурата за този договор за насърчаване на кампанията за вътрешния туризъм е стартирала още 2013 г. И с година и половина може би закъснение октомври месец 2014-а е подписан договорът с т.нар. фирма „Д-р Бранд” за насърчаване на вътрешния туризъм.

Водеща: Вие разпознавате ли тази идея като позитивна?

Николина Ангелкова: Честно да ви кажа, не е точно моята идея, но за съжаление, съм поставена пред свършен факт. Защото в момента аз трябва да избирам между това да изгубим 1.9 млн. лв. без ДДС, каквато е стойността на договора, и това да рекламираме вътрешен туризъм с концепция и на база на идеи, които са били мислени в някакви други рамки. Поради тази причина аз изпадам в нелеката задача да обяснявам нещо, което ние не сме стартирали.

Водеща: Това се казва приемственост може би на политически език?

Николина Ангелкова: Да, така следва да се разбира, като приемственост. Включително и тези 50 малко познати обекта, говорейки за приемственост, са на база приемственост на предходен договор, по който те са избрани от „Публисис” АД, друга фирма, която е спечелила този проект, с идеята тези 50 малко познати обекта да станат познати и да надграждат стоте познати обекта, с които да се насърчава вътрешният туризъм.

Водещ: Ако обаче успеем да ги изрекламираме тези обекти и в крайна сметка отидат туристите и не видят това, което са очаквали, това няма ли да подейства обратно?

Николина Ангелкова: Аз мисля все пак да подхождаме към нещата позитивно, особено когато говорим за туризъм и за показване на положителните черти, които имаме. Не само по отношение на нашата природа, нашата култура и културно-исторически забележителности, но включително на нашата гостоприемност и на това какви хора сме...

Водещ: Има ли я тази гостоприемност? Защото моите лични наблюдения са, че хората в България не могат да правят добър туризъм.

Николина Ангелкова: Ние трябва да можем да правим добър туризъм и да се научим да го правим. И смятам, че сме достатъчно гостоприемни. Ако станем малко по-положителни и не започваме първо с негативното, а по-скоро в обратната посока, особено когато говорим за туризъм, смятам, че много бързо това ще се промени. Идвам от Мадрид, където се провежда FITUR, и там участвах във форум, който те бяха организирали, за световното развитие на туризма заедно с премиера Мариано Рахой и генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Точно това обсъждахме, че всъщност туризмът генерира 9.2% от световната икономика.

Водещ: А в България колко са?

Николина Ангелкова: Между 13 и 15 % показва статистиката.

Водеща: Не е малко. 2 млн. за 50 клипа – толкова ще струва проектът, с който ще рекламирате тези малко познати места. Къде обаче ще ги излъчвате и кого ще се опитвате да привлечете като туристи – да види музея на киселото мляко или пък други обекти?

Водещ: Тези 2 млн. за изработката ли са само на клиповете?

Николина Ангелкова: 1.9 млн. е стойността на договора, който заварих за изпълнение. Искам да подчертая, че нямахме абсолютно никаква възможност да модифицираме този договор.

Водеща: Т.е. част от парите да ги заделите за нещо друго?

Николина Ангелкова: Няма възможност да правим никаква промяна – нито да заделяме, нито да преразпределяме. Със сигурност нямахме възможност да правим абсолютно нищо встрани. Единственото, което успяхме да подобрим в някаква степен, това е криейтив концепцията, която в първоначалния си вид изглеждаше по един доста недобър начин. Обектите ще се рекламират в 3 национални телевизии, 1080 тв клипа са предвидени да се излъчат. Също така билбордове в шестте големи града и метропана, реклами в печатни издания, PR статии също.

Водеща: Сега обаче ако излезем от рамките на националното, аз ще ви кажа, че наскоро видях за много кратък период от време по голяма американска телевизия CNN за 12 мин. имаше 3 пъти реклама на Сърбия и на Македония. Нищо обаче не се случва с България. Като министерство на туризма и вие като министър на туризма кога ще видим реална кампания в международен мащаб на българския туризъм?

Николина Ангелкова: Още следващия месец може да я видим тази реална кампания, защото в момента водим разговори с BBC. Знаете, такива са били стартирани също в далечната 2013 г. и не знам защо непрекъснато е имало едно тръгване, стъпка-две напред, две назад и дори встрани. Така че този договор така и не е подписан, така и не е стартирал. И ние от декември миналата година и целия януари водим разговори с телевизията, така че максимално да се защитят, от една страна, интересите на държавата и, от друга страна, да започнем целенасочено да се рекламираме. Смятам, че това ще се случи още в началото на март месец най-късно. Защото, пак казвам, с ВВС такива разговори са водени от 2013-а. Включително един от договорите, отново финансиран по ОП "Регионално развитие", за реклама по паневропейските телевизии ще стартира съвсем скоро в рамките на 2-3 седмици. Там успяхме да удължим срока, също нещата бяха изключително забавени и рискови и трябваше да препрограмираме медия планирането, за да може да има смисъл всичко това.

Водеща: Въпросът е дали ще привлечете туристи с тази кампания?

Николина Ангелкова: Разбира се, за това ги правим тези кампании, за да привлечем туристи и вярвам, че това ще се случи.

Водещ: Там по ВВС и по паневропейските телевизии с какъв клип ще се промотираме? Не с тези 50, нали?

Николина Ангелкова: Не с тези 50 клипа. Ние също имаме клип, който е бил разработен по проект. В момента се надгражда и се адаптира на няколко езика, така че да може наистина да достигне максимално таргета, който имаме, зрителите и съответно да предизвика интерес към нашата страна.

Водещ: Показван ли е този клип вече или тепърва ще го виждаме?

Николина Ангелкова: Една част от него е показван. На изложенията показваме 30-секундните спотове и в момента надграждаме клипа, така че да може наистина да се адаптира с изискванията и на самите телевизии.

Водеща: Добре, какъв сезон обаче ни чака? Сега сме в зимния, лятото, като говорим за туризъм...

Николина Ангелкова: Труден сезон ни чака лятото.

Водеща: Защо?

Водещ: А зимният какъв беше, ако трябва към този момент да направим някакво обобщение?

Николина Ангелкова: Към момента очакванията ни се оправдават за един доста добър зимен сезон. За момента статистическите данни показват ръст около 6-7% на междинна база.

Водещ: В сравнение с миналата година?

Николина Ангелкова: В сравнение с миналата година, да. Нашите общи прогнози за зимния сезон в началото бяха 4-5% и смятам, че дори ще бъдат надминати.

Водещ: Българи или чужденци правят този ръст?

Николина Ангелкова: Българите са около 50-60% в курортите, горе-долу поравно са българи и чужденци. В зависимост от националностите варират. В някои от курортите са повече българите, в други са повече чужденците. Като цяло имаме много голям ръст от Турция. Средно за тези месеци до момента, декември и януари, е около 40%.

Водещ: Загубихме ли руснаци?

Николина Ангелкова: Руснаци за зимните курорти не сме загубили много, може би 1000 човека, 0.5% показват данните. Те продължават да идват у нас, включително имах среща в рамките на изложението FITUR с г-н Сафонов, който е ръководител на националната туристическа агенция на Руската федерация, и разговаряхме за възможностите да предприемем още мерки освен облекчаването на визовите процедури, така че да продължат руснаците да ни посещават. Те имат това желание. Но трудният сезон лято го очакваме именно във връзка с тази ситуация, която има в Русия и в Украйна. И сме предприели мерки.

Водеща: Не трябва ли обаче точно през януари да се вземат мерки, имаме министерство на туризма...

Николина Ангелкова: Именно това правим в момента и обръщаме планирането. Ако ви кажа, че националната програма за туристическа реклама за миналата година е била приета юни месец 2014 г., как ще ви прозвучи това? Ние сме я приели януари 2015-а. Моята амбиция за 2016-а да я приемем юни 2015-а, за да може наистина да имаме адекватно планиране и цялата визия на нашето представяне навън и по отношение на щандовете, и по отношение на рекламата да бъде идентично, така че да бъдем идентифицирани и да ни разпознават, а не да рекламираме един миш-маш. В момента участваме на абсолютно всички изложения, на които можем, през целия януари и февруари. Ударно рекламираме както, условно казано, масовия туризъм, летния, защото сега е моментът, така и културно-историческите ни маршрути, балнео- и СПА туризма, еко-, селския туризъм, гурме туризма и т.н.

Водеща: Какво показвате на тези изложения конкретно?

Николина Ангелкова: На тези изложения показваме лято, показваме красотите, които имаме по българското Черноморие, културно-историческите маршрути.

Водещ: Изложенията са пред рекламни агенции, пред туристически агенции или пред реални туристи?

Николина Ангелкова: Първите два дни са за професионалисти, за бизнеса, а след това са отворени и за масовата публика. Така че успяваме да диверсифицираме и да покажем абсолютно всичко.

Водеща: Пожелаваме ви успех в усилията да рекламирате българския туризъм и се надяваме, че лятото няма да е толкова трудно, колкото го прогнозираме още през януари.

 
 
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg