Николина Ангелкова: С културно-историческите маршрути България най-лесно може да бъде идентифицирана
 

Водещ: Започваме с Николина Ангелкова, тя е министър на туризма. Здравейте.

Николина Ангелкова: Здравейте.

Водещ: И като жена министър няма как да не ви попитам, вие смятате ли, че е време да изберем жена за президент на Република България? Още повече че следващата година е възможно друга българка пък да бъде избрана за генерален секретар на ООН – говоря за Ирина Бокова, тя има доста големи шансове, както знаете.

Николина Ангелкова: Смятам, че партия ГЕРБ разполага и е доказала, че има достатъчно много кадри жени с лидерски умения, които могат да се справят с всякакви предизвикателства. Борисов е много успешен премиер и правителството има нелеки задачи, които стоят пред нас.

Водещ: Тоест вие не го допускате той да се кандидатира за президент, имам предвид министрите...

Николина Ангелкова: Имаме много работа.

Водещ: Прегръщате идеята, така да разбера.

Николина Ангелкова: Имаме много работа да вършим, страхотно много работа стоят пред нас, а времето върви.

Водещ: А вашата задача, между другото, е една от най-трудните. Първо, защото това министерство е ново, и второ – толкова години чакаме да имаме министър на туризма, защото този отрасъл по мое скромно мнение само на книга е бил приоритет на управляващите. Прав ли съм?

Николина Ангелкова: Крайно време е да почнем да се фокусираме в туризма и ние го правим. Неслучайно имаме вече Министерство на туризма. България има страхотно много дадености, огромен потенциал да се превърне в една от водещите туристически дестинации в Европа. Нашата цел е да бъдем целогодишна туристическа дестинация – България на 4 сезона - и да ни разпознават. Имаме даденостите, 30% от територията на страната ни е с планински и полупланински масиви. Имаме възможност да развиваме както традиционните форми на туризъм – планински и морски, но най-вече да имаме фокус. Затова нашето министерство основно ще се фокусира върху културно-историческите маршрути, покрай които, разбира се, ще продължим да рекламираме и да залагаме в приоритетите си зимния и летния туризъм.

Водещ: Понеже сме зима, да започна първо със зимния туризъм. Вие казвате 30%, което е така. Обаче знаете ли, че над 100 върха в България са над 2000 метра? А най-добрите зимни курорти са разположени точно – говоря за ски зоните – на около 2000 метра, където има достатъчно сняг, не е толкова студено. А в България на практика имаме два курорта и половина. Защо като че ли никой не подпомага инвеститорите, които искат да създават подобни курорти и да инвестират в ски туризма и ги оставят ей така, сами да се борят със себе си.

Николина Ангелкова: Включително ще ви кажа, че на територията на България има 200 км ски писти, 100 км ски съоръжения – лифтове и влекове, и около 1 милион туристи посещават зимните ни курорти, което прави един среден алпийски курорт.

Водещ: Не среден, а по-скоро малък.

Николина Ангелкова: Крайно време е да се възползваме от потенциала, който имаме. Министерството на туризма ще работи във всички посоки да се развива зимният туризъм и ски туризмът, защото той привлича висок клас туристи, които ние таргетираме. Това трябва да става в баланс с всички заинтересовани страни и в един открит диалог. Ние вече сме стартирали диалога, както със зелените организации, така и с бранша сме провели срещи, предстои да проведем редица други, защото вярвам, че само с диалог ще вземем вярното решение. Всички ние искаме да развиваме нашата страна, всички твърдят, че искаме да привличаме инвестиции, че искаме да се фокусираме и да използваме нашия потенциал. И смятам, че е крайно време да го покажем, като обединим усилия и развием това, което имаме като природни дадености, защото зимният туризъм и в частност ски туризмът привличат най-високия клас туристи.

Водещ: Защото бедни ски туристи няма. Той инвестира в себе си около 1000 евро, за да си купи екипировка – ски, обувки, каска, якета...

Николина Ангелкова: Не можем да направи сравнение между зимния и летния туризъм, защото това са два съвсем отделни вида туризъм, които предлагат два отделни вида продукт. И наистина трябва да сравняваме, както се казва, ябълки с ябълки, а не ябълки с домати, за да можем да си направим правилна равносметка.

Водещ: Когато казвате за сравнение, според мен най-лесният начин да тръгнете в правилна посока е да изследвате примера на Австрия, на Италия, на Франция. Това са три държави, които не са сбъркали при развиването на своя ски туризъм. Аз лично съм убеден в това, защото горе-долу имам лични впечатления. Вижте какво са направили, вижте каква политика са водили, последвайте същата политика, може би трансформирана в XXI век, и ще успеете.

Николина Ангелкова: Именно натам сме се насочили. Знаете, че моят съветник по зимен туризъм Марк Жирардели е световноизвестен и ми помага в тази насока. В момента анализираме именно европейските държави със силно развит туризъм.

Водещ: Той ги познава всичките тези държави.

Николина Ангелкова: Той ги познава абсолютно всички. И в най-близко време ще можем да ви представим концепцията, която той е изработил, с всички силни и слаби страни, които имаме и в нашата страна, и на база на сравнителния анализ, който той е направил във всички тези държави, като ще направим и един общ дебат с него в началото на март месец. Ще поканим специалисти от тези държави, за да може наистина да покажем на всички какви са възможностите, които ние имаме. Крайно време е да се възползваме и да ги развиваме. Разбира се, отново подчертавам в диалог с всички заинтересовани страни и при спазване на националното и европейското законодателство.

Водещ: Да. И за да завършим тази тема, която така обнадеждаваща може би ще бъде за всички скиори, които обичат да карат ски в България - знаете ли какво би се случило, ако Витоша, тази хубава планина, не беше край София, а беше край Виена?

Николина Ангелкова: Представям си. Затова е важно, повтарям се, да се възползваме от това, което имаме. Ние може би сме единствената столица, в която за един ден може да се отиде да се карат ски с метро. И защо да не го направим?

Водещ: Може. Ако има обаче достатъчно кабинкови лифтове, ако има достатъчно съоръжения, инфраструктура. Не говоря само за Витоша, говоря по принцип – нещо, което, убеден съм, вие трябва да прокарате като приоритет и като държавна политика. Кажете сега и за летния туризъм, който според мен също има много трески за дялане, особено през последните години.

Николина Ангелкова: Много са проблемите. Особено след срещата ни с представителите на бизнеса и в Бургас, и във Варна през миналата седмица установих колко много проблеми има, наболели през годините, свързани основно и с инфраструктурата, и със сигурността в курортите, с фокусирането в рекламата, с общата визия на нашите курорти. Именно поради това една от основните цели на министерството е изясняване на правния статут на националните ни курорти, който ще даде едно дългосрочно решение на всички тези проблеми. Защо не и да видим коя е правната форма, която също така да подпомогне участието на тези национални курорти като бенефициенти по оперативни програми, по които това е възможно, и за действия, за които това е възможно. Ние в момента стартираме работа с една работна група с представители на всички колеги от отделните министерства и на бранша, така че да намерим тази правна форма, която ще ни ползва дългосрочно, а не да решаваме нещата на парче. Защото наистина проблемите са наболели от много години.

Водещ: Вие трябва да работите така, че едно следващо правителство да не закрие вашето министерство.

Николина Ангелкова: Именно.

Водещ: Това е много важно. Защото сме се нагледали в България, създава се едно министерство, върши някаква работа – е, ясно, не всички са били успешни – идва друго правителство и казва какъв туризъм, какви пет лева, затваряме...

Николина Ангелкова: Но туризмът е индустрия и води между 13 и 15% от БВП.

Водещ: А може и много повече, нали знаете? С риск да се повторя, една Австрия, която няма море, има малко повече езера, но няма море, от целогодишен туризъм печели между 7, 8, 9 пъти повече от България.

Николина Ангелкова: Затова няма нужда да откриваме топлата вода. Ние проучваме опита на всички тези големи туристически европейски дестинации. Нашите основни целеви пазари са балканските страни, отделно държавите в Европа, защото всички са ни на една ръка разстояние. И, разбира се, общи съвместни продукти, които ние да предлагаме заедно с нашите европейски партньори на трети пазари, защото ние за тези пазари извън Европа трябва да сме партньори. И най-важен е фокусът. Не можем да предлагаме всичко на всеки. До момента всичко е дин миш-маш – предлагаме всичко на всеки, без да знаем какви са очакванията и търсенията и без да имаме фокус.

Водещ: Ще промените ли фокуса и на рекламата?

Николина Ангелкова: В тази посока променяме и фокуса на рекламата. Утре на  Националния съвет по туризъм на първо място започваме да обръщане рекламирането, времето най-вече за рекламиране – от сега да рекламираме лятото, а лятото – зимата. До момента май месец се е рекламирало лято, което е абсурдно.

Водещ: Май месец всичко е продадено, всичко е купено.

Николина Ангелкова: Затова обръщаме в момента рекламирането. После обръщаме фокуса, защото с културно-историческите маршрути, които утре ще представим, ние най-лесно можем да бъдем разпознати и идентифицирани с нашата култура и нашата история. И непрекъснато навсякъде да ги рекламираме и успоредно с това, разбира се, без да забравяме традиционните ни форми на туризъм, именно зимен и летен, балнео-, СПА, екотуризъм и т.н. Въпрос е обаче, че на нас ни трябва култура, трябва ни история, трябват ни културно-исторически маршрути...

Водещ: Имаме и култура, имаме и история, имаме и паметници.

Николина Ангелкова: Имаме ги вече и маршрутите, които утре ще обсъдим на Националния съвет по туризъм. На всички изложения от януари месец до края на годината ще ги промотираме, за да можем следващата година да надграждаме. Така се прави във всички европейски държави, за да могат да те ни запомнят.

Водещ: Добре, кое от тези двете сега е официалното лого на България? Имаше някакъв спор... Това е едно по-старо, това е едно по-ново.

Николина Ангелкова: Това е, което е предложено от фирмата изпълнител, която спечели конкурса за лого, а това е, което към днешна дата функционира.

Водещ: Но тук имаше проблем с правата, някаква друга държава мисля, че има нещо подобно.

Николина Ангелкова: Това, което мога да ви уверя, е, че няма да дадем повече пари, за да се разработват лога. Това, което е важно, е България да се идентифицира. Вие знаете ли кое е логото на Испания?

Водещ: Не. Да ви кажа и на Австрия не знам.

Николина Ангелкова: Ама знаем какво предлага Испания, знаем какво предлага Австрия. Затова на нас ни е важно да ни идентифицират. И това е посоката, в която ще работим, защото нито вие знаете логата на другите държави, и аз не ги знам, а знам какви продукти предлагат. И затова е важно да ни идентифицират с морето, с планината, със ските, на първо място с културно-историческите маршрути, с екотуризма. Имаме прекрасна природа. В момента сме изискали от всички общини информация за всички туристически атракции, които се намират на територията на всяка една община, за да можем да създадем онлайн портал. Преработваме и сайта на Министерството на туризма, включително и BulgariaTravel - този сайт на България, който е необходимо да се преработи изцяло, защото като влезеш в него, първо слушаш индийска музика, което е абсурдно – за да можем онлайн да качим цялата тази информация, и всеки който иска, да си я черпи, включително и за културната програма на всички общини. И вие, ако утре искате да отидете в Казанлък, да знаете къде какво има, какво може да видите. Това ще помогне и на индивидуалните планирания на тези, които искат да почиват или да гостуват в нашата страна, включително и на колективните чрез туроператорите. Стартираме целево и туроператорски турове, на турагенции, журналистически турове, т.нар. „селеб” турове, с които г-н Жирардели ми помага, които да организираме така, че световноизвестни личности да посетят всички тези културно-исторически места.

Водещ: Марк Жирардели да не се е преместил да живее в София? Или пътува?

Николина Ангелкова: На път е. Пътува по-скоро...

Водещ: Понеже споменахте природа, да ви питам с природозащитниците как ще я карате.

Николина Ангелкова: Добре се разбираме с тях, в диалог.

Водещ: Така ли?

Николина Ангелкова: Вижте в спора се ражда истината. Но смятам, че всички трябва да сме на една маса, да седнем и да обсъдим всичко, каквото имаме да обсъждаме, и да намерим решение. Всички сме разумни и големи хора и след като искаме нашата държава да се развива и тя има тази възможност да го направи, заедно да вземем едно общо решение.

Водещ: Което да защитава националния интерес на държавата и на гражданите, които живеят в нея. Да не продължавам по-нататък, че някои хора ще почнат да звънят по телефоните. Благодаря ви за това интервю.

Николина Ангелкова: Благодаря.

 

 
 
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg