Николина Ангелкова представи Марк Жирардели като свой съветник в сферата на зимния туризъм
 
12 декември 2014

Министърът на туризма очерта приоритети в работата си

Министърът на туризма Николина Ангелкова представи петкратния световен ски шампион в алпийските дисциплини Марк Жирардели като свой съветник в областта на зимния туризъм. Тя очерта пред медиите и приоритетите в работата на самостоятелното министерство.

Първият фокус в нашата дейност ще е създаването на устойчива национална стратегия в туризма. Целта на този документ е стимулиране на устойчивото развитие на туризма и намаляване на регионалните различия чрез създаване на силни регионални брандове. Ще се акцентира и върху увеличаването на специализираните видове туризъм чрез реклама на целевите пазари, съобщи Ангелкова. Важен елемент от стратегията ще бъде също и подобряване на туристическата инфраструктура.

Министърът заяви, че в момента съвместно с бранша и финансовото министерство се обсъждат статутът и структурата на бъдещия национален фонд за развитие на туристическата инфраструктура и туристическите атракции. Със средства от него ще могат да се финансират важни обекти от публичната инфраструктура, за които сега няма други източници – пътища в курортите, пречиствателни станции, екосъоръжения, указателни табели  и др. Плановете са фондът да стартира през 2016 г.

Работим и върху правния статут на националните курорти и залагаме мерки за равностойното развитие на всички видове туризъм, за които България има потенциал, допълни Ангелкова. Тя обърна внимание върху оптималното използване на средствата от европейските фондове, като за целта в министерството ще се създаде отделна дирекция за програми и проекти. Министърът съобщи, че благодарение на сътрудничеството с Управляващия орган в МРР и добрия темп на работата е удължен срокът на изпълнение на забавените договори по ОП „Регионално развитие“, като рискът за загуба на 8 млн. лв. по тях вече е преодолян. За следващия програмен период туризмът ще може да разчита на близо 1 млрд. евро по оперативни програми на ЕС и средства по други европейски програми. За тях ще се кандидатства на конкурентен принцип, затова общините и бизнесът трябва да са максимално инициативни, препоръча министърът. На сайта на министерството http://www.tourism.government.bg ще бъде публикуван и наръчник на ЕК за възможностите за финансиране в областта на туризма.

Нашата основна цел е позиционирането на България като разпознаваема и целогодишна туристическа дестинация и превръщането й в една от най-добрите европейски туристически дестинации, подчерта Ангелкова. Един от лостовете за това е ускоряване на работата по изготвянето на промените в нормативните документи, чието приемане също е било забавено. Министърът съобщи, че вече са представени на бизнеса за съгласуване първите две наредби към Закона за туризма – наредбата за обезопасяване и информационната обезпеченост на ски пистите и наредбата за създаване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Изключително важно е националният туристически регистър, който е към министъра на туризма, да започне да функционира като единна платформа за информация и да събира необходимата база данни за сектора, включително информация за туристическите атракции на страната.

Специално аналитично звено в министерството ще се фокусира върху по-обстойни анализи на статистическите данни, за да има смисъл планирането на маркетинговите и рекламните дейности, стана ясно от думите на Ангелкова. Тя съобщи също, че предстои създаването на регионални туристически звена на министерството в страната и представителства в чужбина за целеви пазари, като в Пекин то ще е съвместно с Румъния и с фокус върху далечните пазари.

Новият съветник на министър Ангелкова - ски легендата и петкратен носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели, заяви, че за да е ефективна работата в туризма, е необходимо първо да се направи сериозен анализ за развитието на туристическата инфраструктурата на страната ни, както и на идентификацията на България от гледна точка на вътрешните и на чуждестранните туристи. Той подчерта значението на високото качество на обслужване за привличане на повече и платежоспособни клиенти, както и на дейностите за повишаване сигурността на туристите. Ски легендата е голям приятел на България поне от 10 години и ще продължи да пропагандира по света нейния уникален потенциал не само в планинския туризъм, но и като маршрут за четири сезона.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg