Големи турски туроператори и турагенти идват в България за разработването на съвместните туристически продукти
 
22 януари 2015

Представители на големи турски туроператори и турагенти ще посетят България за работна бизнес среща с наши фирми, на която ще стартира разработването на съвместните туристически продукти за далечни пазари като Китай. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след срещите си със заместник-министъра на културата и туризма на Турция Абдул Рахман Аладжъ и кмета на Истанбул Кадир Топбаш. Те бяха гости на българския щанд на международното туристическо изложение “East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition 2015” (EMITT), което се провежда в Истанбул.

В рамките на срещата бе обсъден засиленият интерес към България като туристическа дестинация след облекчаването на процедурите за издаване на визи, въведени със съдействието на Министерството на туризма. „По предварителни данни е налице между 30 и 40% ръст на турските туристи в зимните ни курорти в сравнение на същия период на миналата година“, каза министър Ангелкова. По думите й турските оператори информират, че вече се възползват от възможността да подават и получават в рамките на 1-2 дни туристически визи по електронен път, което все повече налага България на турския пазар.

Министър Николина Ангелкова и кметът на Истанбул Кадир Топбаш се договориха да бъдат организирани дни на България в турската столица и дни на Турция – в София. „Това е възможност не само да популяризираме нашата страна, но и основа, на която да развиваме дългосрочни контакти както между местната и държавната власт, така и между бизнеса от двете страни“, подчерта българският министър.

Страната ни участва в EMITT-2015 с информационен щанд от 99 кв. м, чийто основен организатор е Министерството на туризма. Представят се 24 български туристически фирми, общински администрации и туристически сдружения. През днешния първи ден на изложението имаше много голям интерес към българския щанд и към направената презентация за потенциала на България като целогодишна туристическа дестинация под надслов “A Discovery to Share”.  

През миналата година борсата в Истанбул се проведе в 12 палати на обща площ 65 хил. кв. м, на които се представиха над 4500 организации от 70 държави. Изложението е сред най-големите в света, а ръстът на посетители му през 2014 г. бе с 13% повече спрямо предходната.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg