Талеб Рифай посети българския щанд на изложението в Лондон
 
06 ноември 2014

По време на туристическото изложение World Travel Market в Лондон генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай посети българския щанд. Неговата визита не беше включена в официалната програма на World Travel Market, тъй като д-р Рифай няма практика да посещава официално националните щандове в изложението.

Посещението предизвика огромен интерес сред британските и международните медии и се превърна в приятна изненада за многобройните гости, които присъстваха на щанда за промоцията на българския туризъм. Талеб Рифай разгледа и оцени високо българския щанд, който тази година е с най-голяма площ от участията си в изложението в Лондон и е с акцент върху планините и  ски курорти, културно-историческото наследство  на страната и богатството от термални минерални води от времето на траките и римските императори.

Пред аудиторията ръководителят на световния туризъм сподели впечатленията си от големия напредък на България в организацията и управлението на туристическите продукти, като обърна внимание на успешно изградената от България Стратегия за развитие на туризма до 2030 г. Д-р Рифай сподели пред медиите и многобройните гости, че посещава щанда на България, за да разговаря със зам.-министър Бранимир Ботев относно прилагането на стратегията от бъдещото българско правителство и потвърди официалната позиция на СОТ, че оценяват високо ролята на страната ни в европейския и световния туризъм. Генералният секретар на СОТ  изрази готовност  ръководената от него организация да изготви детайлизирания мастер план за развитие на туризма в България и Единната система за туристическа информация, обхващаща отрасъла.

По време на официалната си визита в България Н.Пр. Талеб Рифай, който е професор по архитектура и урбанистика, бе избран за "доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство. Д-р Рифай и придружаващите го лица разговаряха с журналистите и посетителите на чаша българско вино от района на Мелник. След  срещата зам.-министър Ботев подари на генералния секретар календари с най-старите български икони и изгледи на български възрожденски градове и стари къщи, както и филми, представящи възможностите за туризъм през различните сезони в България. "Подкрепата на ръководителя на световния туризъм д-р Рифай е изключително признание за страната ни и за българския туризъм. Талеб Рифай е всепризнатият гуру на туристическата индустрия в цял свят и всички големи инвеститори следват неговото мнение и препоръките му", категоричен бе зам.-министър Ботев. По негови думи страната ни  трябва да е щастлива, че притежава такава природа, климат и история и че има подкрепата на Талеб Рифай, който е неин приятел.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg