Министър Ангелкова провери готовността на Банско за сезон Зима 2014-2015 г.
 
11 декември 2014

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе поредната си среща преди откриването на сезон Зима 2014-2015 г. В Банско Ангелкова разговаря с представители на бизнеса, концесионери и институциите, отговорни за безпроблемното протичане на сезона. Те я увериха, че курортът е готов да приеме многобройни туристи от страната и чужбина.  По време на дискусията бяха огласени данните от извършените до този момент проверки на контролните органи. По данни на Комисията за защита на потребителите над 90% от проверените обекти в Банско са категоризирани и отговарят на съответните законови изисквания. Комисията е издала само 56 акта за административни нарушения, по които се предписва временно затваряне на обектите. За готовността на курорта свидетелстват и констатациите на "Охранителна полиция" и другите институции – НАП, агенция "Митници", строителния контрол,  "Автомобилна администрация", противопожарните органи и др. Агенцията по безопасност на храните е инспектирала 201 обекта, изготвила е 40 предписания и само 9 акта за административни нарушения, от които едва 3 са за временно затваряне на обектите. За сигурността и здравето на туристите в Банско ще се грижат на място 2 екипа на агенцията по храните и 15 ски патрула, както и постоянни дежурни екипи на "Охранителна полиция". Концесионерите увериха, че на разположение на туристите и скиорите ще има хеликоптер за спешни случаи.

Ангелкова съобщи на присъстващите, че на заглавната страница на сайта на новото Министерство на туризма http://www.tourism.government.bg вече е поместена подробна информация в рубриката "Как мога да…" в помощ на туристите. Тук на едно място са посочени всички горещи телефони и интернет адреси на контролните институции, необходими при нужда през зимния сезон. Тези данни са достъпни денонощно за всички.

Представителите на бранша на свой ред отново изтъкнаха необходимостта от своевременни промени в нормативните документи, регламентиращи дейността им, за да могат да работят ефективно. Ангелкова поясни, че вече са предоставени за обсъждане на бизнеса две от належащите наредби - за обезопасяване и информационната обезпеченост на ски пистите и наредбата за създаване на единна система за туристическа информация.

Министър Ангелкова увери бизнеса и институциите, имащи отношение към зимния сезон, че срещите им в работен порядък ще продължат и в следващите месеци, за да се гарантира безпроблемното протичане на сезона. Предстои подобна среща и в Пампорово.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg