България участва за 34-ти пореден път на Световното туристическо изложение в Лондон
 
03 ноември 2014

Оптимистични са данните за ръста на туристическата индустрия у нас

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев даде начало на българското представяне на Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. Той поздрави всички туристически компании и организации, които участват в изложението заедно с Министерството на икономиката и енергетиката, и им пожела успешно да представим страната ни и богатството на туристическите продукти, които тя предлага.

Най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение World Travel Market започна днес и ще продължи до 6 ноември в изложбени център ExCel. България участва в Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон за 34-ти пореден път. Тази година страната ни се представя с национален щанд на площ от 295 кв. м. със слогана Bulgaria - A discovery to share. Съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката на щанда участват и 35 туристически фирми  и общински администрации от страната. Освен на традиционните туристически продукти в рамките на изложението ще се акцентира и върху културните, балнео, спа и уелнес възможности на България като туристическа дестинация.

Повишен интерес към българския туризъм сочат последните данни на националната статистика, според които за периода януари-септември 2014 г. страната ни е посетена от 6,5% повече чуждестранни граждани, или 6,25 млн. души (без транзитно преминалите) спрямо същия период за миналата година. Оптимистичните данни за възходящия тренд на българския туризъм се потвърждават и от Българската народна банка. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс на страната за периода януари- август тази година възлизат на 2,353 млрд. евро, което е с 4,1 % повече в сравнение със същия период на 2013 година.

"Очевидно осъществяваната политика в ресор туризъм дава своя положителен резултат", категоричен бе зам.- министър Ботев. Той посочи като ключов принцип на приетата Стратегия за развитие на туризма до 2030 г. диверсификацията. Положителни са реакциите и от страна на туристическия бранш у нас, което се доказва от ускореното откриване на нови авиодестинации: директната линия Истанбул-Варна, вече е договорена за 2015 г. пускането на нова чартърна линия Виена-Варна-Виена, очаква се откриване и на Варна-Ашхабад-Варна, както и да се увеличат български и руски превозвачи по направлението Екатеринбург- Варна, което може да прерасне в редовна линия до Варна и София. Беше открито консулство на България в Екатеринбург- третия по богатство регион, включващ Тюмен, Корал и други,където се намира голям процент от газовата, петролната и оръжейната промишленост на Русия.

Изключително позитивна тенденция за бранша е, че на българския пазар има съществено увеличение на туристи от страни, които са привлечени от културно-историческия туризъм и балнео туризма, предлагани от България. Става въпрос за Австрия, където има увеличение на туристите от 40%, Белгия - 28%, Испания - 16%, Нидерландия - 9%,САЩ - 13%, Франция - 7,5 % и Швейцария - 33,5%. "Това са скъпи и претенциозни туристи. Хора от страни като Италия, Франция и Испания не идват в България заради морето", каза зам.-министър Ботев.

"Очевидно, че усилията за популяризиране на българската история, култура, балнео и спа, които полагаме навсякъде по света, дават вече своите резултати", добави още заместник-министърът с ресор туризъм. Според него разкриването на нови авиолинии е резултат от целенасочената политика за директен маркетинг и присъствие на България на световния туристически пазар. Бъдещето на туризма ще се определя от авиолиниите и летищата, магистралите и сигурността и затова за България е ключово и важно да внедри системата ЕСТИ, което ще осигури прозрачността на целия туристически бизнес и ще гарантира националната сигурност и разработването и приемането на национален мастерплан в туризма съвместно със Световната организация по туризъм към ООН. За това получихме и потвърждения и от генералния секретар на организацията Талеб Рифай. От пет години страната ни отсъстваше от пазара на Австрия, като през миналата година зам.-министър Ботев поправи тази грешка и България отново има национален щанд. В резултат имаме 40% повече австрийски туристи, като само до септември техният брой е над 153 хиляди. "България не беше участвала в туристическата борса в Швейцария, а сега отри свой щанд в Люцерн, което доведе до ръст от 33,5% - 25 000 швейцарци, които са преоткрили България", заяви зам.- министър Ботев.

Той припомни туристическото изложение EMITT в Турция, където страната ни получи награда за най-добър щанд. В резултат това наше участие има ръст от 61% на турски туристи, като само до септември техният брой е 320 хиляди. Заместник-министър Ботев отбеляза, че от 10-те първи дестинации за България ръст се забелязва при седем от тях, а спад има едва при три - Великобритания - 4,3%, която традиционно компенсира с висок ръст на зимния туризъм в България, Русия - 2,9% и Украйна - 9,6%. "Благодарение на добре направената и провеждана туристическа стратегия България минимизира негативите от ситуацията около кризата Крим и Украйна, а черногледите прогнози за спад от 15-20% на туризма у нас бяха опровергани", категоричен бе заместник-министър Ботев. Той добави, че последните статистически данни са доказателство за добрата форма на българския туризъм, която е постигната благодарение на професионализма на хората, които работят в него, както и на правилно избраната стратегия за диверсификация и определянето на туризма сред основните приходоизточници за икономиката на страната.

В интервю за Travel Channel и Българското национално радио бяха изтъкнати възможностите на България в сферата на културния и приключенския, спа, балнео и уелнес туризма. Заместник-министърът с ресор туризъм представи страната ни и на официална вечеря, организирана от CNN, която се състоя ден преди старта на туристическото изложение World  Travel Market.

Още в първия ден на международната борса българският щанд бе високо оценен и привлече интереса на голям брой гости от близки и далечни държави. За посетителите бе организирана анимационна програма, представяща дърворезбарско ателие, което ще бъде достъпно през всички дни на световното туристическо изложение. Гостите на WorldTravel Market от цял свят имат възможност да дегустират качествени български вина, представени от сомелиер. В последния ден посетителите на туристическото изложение ще могат да се насладят на изпълнения на български народен танц от фолклорен състав в традиционните за страната ни носии.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg