България и Румъния ще разработват съвместни туристически продукти
 
13 ноември 2014

Министър Ангелкова: Ще активизираме съвместните си инициативи на далечни пазари и в Дунавския регион

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България и ние винаги с удоволствие посрещаме гости от северната ни съседка. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на официалния старт на есенното туристическо изложение The Tourism Fair of Romania (TTR) в Букурещ. В церемонията за откриването участваха румънският министър на малките и средните предприятия, бизнес средата и туризма Флориан Жиану, президентът на Румънската търговско-промишлена палата Михай Дарабан, представители на туристически организации и бизнеса от близо 30 страни и др.

На срещата си с министър Жиану Николина Ангелкова подчерта, че двустранните отношения в сектора имат добри и дълги традиции, а България е много популярна сред румънците като дестинация за морски и зимен туризъм. Двамата министри се споразумяха в най-скоро време да се проведе съвместна среща, на която да се обсъдят възможностите за промотиране на общи туристически продукти, които да привлекат повече посетители от далечни пазари – например Азия и по-конкретно Китай, Япония, Индия и др. Тази инициатива е горещо подкрепена от бранша, стана ясно и от думите на Корина Мартин, президент на Федерацията на туристическите асоциации на Румъния.

България и Румъния се споразумяха също да продължат добрата традиция на двустранните бизнес дискусии "b2b" между туроператори, хотелиери и ресторантьори, което е предпоставка за привличане на повече туристи и за развитие на деловите контакти като цяло, съобщи министър Ангелкова. Тя постави акцент и върху съвместните усилия за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Ангелкова подчерта, че р. Дунав като един общ проект е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни. Тази политика ще доведе и до устойчив ръст на румънските туристи у нас, каза още Ангелкова.

Българският министър даде интервюта за местни медии, в които подчерта, че Румъния е сред водещите туристически пазари и ключов за страната ни. Тя специално покани румънските фирми и туристи на ски в Банско, където предстоят стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в края на февруари и началото на март 2015 г. Радваме, че румънските гости оценяват огромния потенциал за целогодишен туризъм на страната ни, поясни Ангелкова.

През 2013 г. броят на румънските туристи в България е надхвърлил 940 хил. души, а общият брой на чуждестранните туристи е близо 7 милиона. По данни на НСИ за деветмесечието на 2014 година румънските туристи в България са били близо 750 хиляди души, което макар и с малко е повече в сравнение със същия период на миналата година. Това е доказателство, че се запазва тенденцията за търсенето на туристическия ни продукт сред румънските туристи, а страната ни става все по-разпознаваема както от по-възрастната аудитория, така и сред по-младите и семейните румънци.

В тазгодишното издание на TTR на българския щанд участват 15 туристически фирми, браншови организации и общински администрации. Фокусът в представянето ни е поставен върху новите туристически продукти с изключителен потенциал за растеж – СПА и уелнес, културно-исторически маршрути, гурме и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg