Минерални бани, Хасково

Местоположение и обща информация

Община Минерални бани се намира в Южна България, на 18 км от областния град Хасково. Курортът Минерални бани, който е и общински център е обгърнат от прекрасна горска растителност, даряваща го с кристално чист въздух и естествена красота. Курортът е разположен в северните склонове на източните Родопи на 280 m. н.м.в.

Славата си на балнеоложки  курорт, селището Минерални бани носи  от  епохата на римляните. Още тогава термалните извори привличали хората с целебния си ефект за ревматични, периферно – съдови, опорно – двигателни, гинекологични и други заболявания. Според историците през ІІ в. около топлите минерални извори е бил разположен античен град с над 12 000 жители /Топлицос/.

Разстояние до:

  • Летище София – 222 км
  • Летище Варна – 343 км
  • Летище Бургас – 234 км

Минерални води

Термалното находище в Минерални бани (Хасковските минерални бани) представляват поредица от множество естествени топли извори по протежение на около 500 m, излизащи по разломна зона, пресичаща вулканския масив изграден латити (трахити) и латитни брекчи. На някои от изворите има следи от старите римски каптажи. През 1937 г. се  извършва каптирането на изворите по модерни за времето си начини с дренажни галерии и разчистки по водоносните пукнатини в скалите, завършващи в няколко събирателни бетонови шахти. В периода 1957-1959 г., непосредствено до самите картирани извори са прокарани 4 сондажа с дълбочина от 196 m  до 290 m. От 3 сондажа се получават фонтани с големи начални дебити, което променя режима на изворите.

Естествени лечебни фактори:

Климатът е смекчено континентален климат – мека зима, топло към горещо лято и продължителна топла и суха есен.

Температури: м.януари-среднодневни минимум -1⁰С и максимум + 6⁰С; м.юли-среднодневни минимум +16⁰С и максимум +31⁰С.                                                           

Средни валежи през м.януари 39 mm и през м. юли - 15 mm. Най-изразени валежи през  м. май 30 mm.

Минерална вода – гореща 57⁰С, рН 6,9 с обща минерализация 1,63 g/l, съдържаща  флуорни, сулфатни, хидрокарбонатни,натриеви и калциеви йони, метасилициева киселина в колоидално състояние и газ – радон.

В курорта може да се провежда профилактика и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити и др.;
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • заболявания на гръбначния стълб: дискова болест, гръбначни изкривявания и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити;
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • Болест на Бюргер

Места за настаняване и сертифицирани балнеолечебни (медикъл спа), СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/spa.xsp

Съпътстващи туристически атракции

На територията на курорта Минерални бани има три басейнови комплекса с минерална вода. с обществено предназначение, които работят през летния сезон /май-септември/. В курорта  има три бани с минерална вода с обществено предназначение.

Интересна туристическа атракция с минерална вода е построената по проект, с финансиране от ЕС – „Чифте баня“. Тя е построена на мястото на съществуваща в миналото турска баня със същото наименование и е предпочитано място от всички туристи.

Атракцията представлява две малки еднакви басейнчета с монтирани два огромни атрактивни душа. с лазерно осветление, от двете им страни. От душовете непрекъснато тече минерална вода в басейните. На душовете има монтирана и система за озвучаване. За туристите са поставени пейки от двете страни на басейните, където те могат да седнат и да потопят краката си в лековитата минералната вода. Едновременно с това те релаксират, като се наслаждават на приятната гледка от светещите лазерни лъчи и тихата приятна музика.

Гостите на курорта могаг да посетят и друга туристическа атракция - „Терариум", както и шестте новоизградени еконътеки на територията на общината, осигуряващи достъп до най-атрактивните културно-исторически,археологически и природни забележителности.

Монумент Богородица

Най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца е издигната с почит, любов и признателност към Божията майка. Монументът е открит през 2003 г. с водосвет от митрополит Арсений. През 2005 г. е вписан в книгата Световните рекорди на Гинес, а от 2009 г. е и в листата на Стоте национални туристически обекта на България.  Автори на статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Изработена е от полимер-бетон и тежи 120 тона. Общата височина на монумента е 32,8 м, а притегателното му излъчване се допълва от изградения вътре в основата му параклис Рождество Богородично. От хълма Ямача, на който се извисява статуята, се разкрива запленяваща панорама на целия град. Идеята за построяването на Монумент Пресвета Богородица се осъществява изцяло с дарения от хасковската общественост. Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично се е почитал като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември става и Ден на Хасково.

Александровска гробница

Александровската гробница, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково, е открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука. Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология. Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи. В музея е изградено точно копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала. Чрез репликата се дава възможност на посетителите да се запознаят с един наистина уникален паметник на античното изкуство в Тракия. В най-малки детайли са пресъздадени фреските, изобразени от ръката на тракийския художник. Те пресъздават бойни и ловни сцени както и моменти от прословутите пиршества на тракийската аристокрация.

Археологически комплекс Перперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали и на 50 км от Минерални бани. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.

Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете.

Възможности за съчетание с културно-историческите дестинации

Възможности за съчетание с винено-кулинарните дестинации