Етнографски комплекс „Кулата”

Историко-етнографски комплекс „Кулата“ е изграден в най-старата част на Казанлък. Реставрирани са архитектурно-исторически паметници от Възрожденската епоха. През месец октомври 1976 г. в две от реставрираните къщи ИМ „Искра“ урежда етнографски експозиции, които показват градски и селски бит на средната класа на казанлъшкия регион от края на XIX в. В градската (Хаджиеновата) къща известно време е живял основателят на ИМ „Искра“ Петър Топузов. Възстановеният интериор показва прехода от традиционния селски към градски бит, навлизането на европейския бит и култура в живота на казанлъчани, което пък е свързано с търговията на розово масло по света.

Под навеса е уредена примитивна розоварна. Къщата от селски тип е с характерна за подбалканските села асиметрична архитектура типична за края на XVIII и началото на XIX в. Към Етнографския комплекс има уреден щанд, където се предлагат най-качествените продукти от маслодайна роза и други етерични култури.

Достъпност за посещение: Затворен за посещения от 30 ноември до 31 март; платено

Транспортна достъпност: Налична е транспортна достъпност, асфалтирана улица в добро състояние

Туристическа инфраструктура: Налични са хотели и ресторанти; предлагат се беседи и екскурзовод; предлага се допълнително розоварене с дегустация на ликьор и сладко от рози; наличен Културно-информационен център Казанлък.