Етнографски ареален комплекс - Златоград

В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения.

Обиколката на културно-историческите обекти в ЕАК започва обикновено от историко-етнографската музейна експозиция. Тя се помещава в  къща - архитектурен паметник на културата, принадлежала някога на Александър Чанов - заможен производител на аби и търговец на тютюн. Музеят е в общ двор с механа "Беловидово" като двете сгради са свързани посредством топла връзка и представляват своеобразен архитектурен ансамбъл от втората половина на ХІХ век. Обиколката продължава с посещение на занаятчийските работилници. Всяка една от тях е действаща и пред очите на посетителите опитните майстори творят изделия, които могат да се закупят.

Една от атракциите на комплекса са трите водни съоръжения, които са действащи и днес – валявица, тепавица и воденица. Те са включени в обща водно-двигателна система и се помещават заедно в сграда, известна като Вунцовата воденица.

Достъпност за посещение: Да - целогодишно, платено

Транспортна достъпност и връзки: Да

Туристическа инфраструктура: Да – хотели, къщи за гости, заведения за хранене.