Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов“

Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ - Кюстендил е научен и културно-просветен институт. Основните функции на дейността му са издирване, проучване, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на област Кюстендил. Музеят сътрудничи на Националния институт за недвижимо културно наследство за изготвяне на регистър за паметниците на културата в област Кюстендил.

По своя профил музеят е общоисторически със следните отдели: Археология, (праистория, античност, средновековие); Нумизматика; Етнология (Етнография); Фолклор; История на българските земи (XV-XIX в.); Нова и най-нова история; Недвижими паметници на културата; Библиотека и научен архив; Консервационно-реставрационно ателие; Фотоателие.

Музейните фондове наброяват над 1 10 ООО експоната. Основни колекции: праисторически съдове и идолна пластика, оригинални находки от тракийски могилни погребения, колекция от антична бронзова и мраморна пластика, накити, нумизматична колекция, щампи и др. Към музея са изградени четири постоянни експозиции: археологическа, национално-освободителни борби (XVIII-XIX в.), етнографска (Градският бит в края на МХ и началото на ХХ век), къща-музей „Димитър Пешев”. С материали от своите фондове музеят реализира самостоятелни изложби в Германия, Унгария, Помпа, Сърбия и др. Съвместно със сродни български музеи в — Япония, САЩ и др. Музеят е учредител и член на Националния комитет на ИКОМОС за България, и на ИКОМОН, като специализирани организации към ИКОМ (международен комитет за музеи към ЮНЕСКО).