Местността Рупите

Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се образува от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Намира се на десния бряг на река Струма. Мястото е придобило широка популярност, благодарение най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова - Ванга (3.10.1911 - 11.08.1996 г.). През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника "Света Петка Българска", превърнал се в място за поклонение на хиляди хора. В близост до храма извира топла минерална вода с температура 78 0С. Тези води допринасят за построяването на лечебен център, занимаващ се с хора със сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателната и нервната система. Част от 100-те Национални туристически обекта.

Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото където се разполага днес храма. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от Античният град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр.Хр.

Достъпност за посещение: Целогодишен достъп; организирани посещения; достъпен за хора с увреждания

Транспортна достъпност: Намира се на 8 км, 10 минути с кола от Петрич. Общинският път е в добро състояние; има ЖП спирка в близост до местността Рупите

Туристическа инфраструктура: В близост се намират гр. Петрич - 9 хотела /2,3,4 звезди/; 3 мотела; къщи за гости и самостоятелни стаи; ресторанти; нощни клубове, дискотеки и гр. Сандански.