Църква „Въведение Богородично”

Църквата е национален паметник на културата. Строежът на църквата „Въведение Богородично” започва през 1840 г. и завършва през 1844 г. с доброволните спомоществувания на българите от града. През 50-те години на ХІХ в. в двора й се устройва и новото светско училище.

В архитектурен план църквата в Горна Джумая е трикорабна псевдобазилика.
Изографисването на храма се извършва на няколко етапа. След 1879 г. българите в Джумая специално канят зографи, които да изпишат стените в духа на традицията. Черквата е дело на майстори-строители от село Стоймирово, Малешевско и на доброволния труд и пожертвувания на всички българи от града и околните села. Стенописите са дело на зографи от Банската художествена школа - Михаил Голев, Димитър Сирлещов, Коста Марунчев. Преобладаваща част от иконите са дело на майстори от Банската и Самоковската художествени школи.  Иконостасът е изработен по подобие на този в църквата в Рилския манастир, и макар да му отстъпва по размери и изящество, се нарежда сред най-добрите и най-интересните образци на българското дърворезбено изкуство от възрожденската епоха от резбари от Самоковската и Дебърската художествени школи, което го прави ценен образец на българската църковна дърворезба. Таванът е изработен от майстори от Дебърската художествена школа. По отношение на някои архитектурни елементи и зографията на храма са извършени някои реставрационни работи през 80-те години на ХХ в. В двора на църквата се намира паметника на майор Николай Павлович Орлински, командир на руския военен отряд, който осъществява първото освобождение на Горна Джумая на 12 февруари 1879 г., поставен през 1978 г.  През 1986 г. е започнат и през 1987 г. е завършен Мемориалът на Делчевия род, който също се намира в двора на храма.

Достъпност за посещение: Целогодишно, безплатно.

Транспортна достъпност: Намира се в градска среда, в центъра на гр. Благоевград, в близост до основна пътна артерия.

Туристическа инфраструктура: Да – хотели и заведения за хранене и развлечения.

Снимка Mme grizazueva [CC BY-SA 4.0, чрез Wikimedia Commons] Снимка Klearchos Kapoutsis [CC BY 2.0, чрез Wikimedia Commons] Снимка Mihalko Golev [Public domain, чрез Wikimedia Commons]