Археологически комплекс Калето

Нова туристическата атракция,  разположена върху скалист рид на левия бряг на река Искър, съхранява следи от 70-вековна история. Останките от крепостта "Калето" се намират в югозападната част на гр. Мездра. Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър. Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища свързващи  Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България.

Запазени са следите на две укрепени селища от края на каменно-медната епоха и енеолита, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на „Калето” показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център. Една от тези находки - „Светилището на тура”, няма аналог в България. Историята на „Калето” продължава през вековете, когато на това място са съществували римско укрепление от средата на II в., езически култов център от III в. и укрепено селище от IV – VI в., което продължило да се развива през късноримския и византийския период.

Археологически комплекс „Калето"- Мездра обхваща едноименната антична и средновековна крепост, която дълги години беше обект на научни разкопки. През 2013 г. комплексът бе  реставриран и превърнат в туристическа атракция по проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра“, реализиран с европейска финансова помощ.  Част от находките, открити при  разкопките, са подредени в постоянна експозиционна зала. Централно място в нея заема макет на римската и късноантична крепост „Калето" (II - V век).  Тук са изложени археологически находки и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминала крепостта. В другата сграда се намират ателиета на местни занаятчии, информационен център и магазин за сувенири.

Достъпност за посещение: Да, целогодишно, платено, наличие на екскурзовод, достъп за хора с увреждания

Транспортна достъпност: Архитектурният комплекс е наскоро обновен. Намира се в  непосредствена близост до главен път Е-79, откъдето има разклон. Изграден е паркинг за 40 автомобила.

Туристическа инфраструктура: За туристите е на разположение информационен център в самия архитектурен комплекс, предлагат се беседи, информационни материали и др. Обектът работи всеки ден. В близост има хотелски комплекс и заведения за хранене.