Исторически музей - Враца

Град Враца се намира в Северна България, на 110 км северно от София. Първата музейна сбирка в града се свързва с името на хаджи Тошо Ценов (1749 г. – 1836 г.) – богат врачански търговец. По-късно тя е обогатена от сина му Димитраки Хаджитошев (1780 г. – 1824 г.). През 1953 г. във Враца е създаден Окръжен народен музей, а през 1956 г. в кулата на Мешчиите е открита първата му експозиция, като част от нея е обявена за художествена галерия.

През 1976 г. е открит и Етнографско-възрожденският комплекс „Никола Войводов” във Враца. Днес той включва експозицията в къщата музей „Никола Войводов” (разкриваща живота и дейността на Никола Войводов (1842 г. – 1867 г.), отдал живота си за освобождението на България от османско владичество) и експозиция „Градски бит” в Капитанската къща (показваща оригинални вещи и покъщнина на възстановено градско жилище на средно заможно семейство от началото на ХХ в.).

През 1987 г. към сградния фонд на Окръжния исторически музей се включва и Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански”. Той включва няколко обекта - Възнесенско училище, Хаджийска къща, къща „Иван Замбин”, къща „Григорий Найденов”, църква „Св. Възнесение”, експозиция с транспортните средства, занаятчийски работилници и експозиция на земеделска техника. В централната сграда на музея има няколко експозиции. Разделът “Археология” е разположен в залите “Праистория”, “Античност”, “Средновековие”, „Тракийски съкровища”, „Рогозенско съкровище” и Лапидариум.

През 1999 г. е изградена и открита специално оборудвана зала за Рогозенското съкровище – най-голямото тракийско съкровище, откривано по българските земи. Съкровището представлява семеен сервиз на династия тракийски царе, състоящ се от 165 съда, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. Датирано е от края на VI и IV в. пр. Хр. Мозайката от с. Галатин, надгробни стели, колони, каменна пластика, епиграфски паметници и други ценни експонати са показани в екпозиция на открито – Лапидариум.

В зала „История на България ХV-ХIХ в.“ са представени ценни образци на Врачанската книжовна, иконописна и златарска школа. „Ботевата зала” е посветена на легендарната чета на поета-революционер Христо Ботев (1848 г. – 1876 г.). В зала „Каменна дъга” е изложена експозиция, съдържаща 1000 образци на минерали (скъпоценни и полускъпоценни камъни), скали и фосили (вкаменелости от флора и фауна). Експозицията в зала “Нова история” показва развитието на Врачанския регион до 1918 г.

Достъпност за посещение: Да, платено, целогодишно, наличие на екскурзоводи, достъп за хора с увреждания.

Транспортна достъпност: Да, музеят се намира в центъра на град Враца

Туристическа инфраструктура: Хотел, заведения за хранене. В музея се продават информационни материали, пътеводители и сувенири.