Средновековна крепост "Баба Вида"

На площ от 9,5 дка на брега на река Дунав, в северната част на Видин се намира крепостта „Бабини Видини Кули” или още наричана „Баба Вида”.

Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х век, но по време на Второто българско царство (края на ХІІ - ХІV век) се извършва и най-същественият градеж. Последният български цар преди падането на България под османско владичество Иван Срацимир (1355 г. – 1397 г.) е живял в крепостта.

Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот.

По време на османското владичество в крепостта са обособени складови помещения за храна и боеприпаси и караулни помещения. А след Освобождението (1878 г.) достъпът до нея е бил забранен, защото обектът се използвал от военните. Първите разкопки в крепостта от 1956 до 1962 г. разкриват останки от римската, византийската, раннобългарската, къснобългарската и османската епоха.

„Баба Вида” отваря врати за посещения през 1958 г., като в крепостта е подреден и музей. През 1964 г. средновековният замък е обявен за паметник на културата с национално значение.

Крепостта е заобиколена от ров, който някога се е пълнел с вода от река Дунав, а мостът е бил подвижен. „Баба Вида” имала девет ъглови и междинни кули, а стените и кулите завършвали с бойници.

При разкопки в крепостта са открити основи на параклис от ХІІІ - ХІV век.

Достъпност за посещение:

Целогодишно, обектът работи всеки ден, посещението е платено. Билетният център на Крепостта предлага рекламни и информационни материали, продават се сувенири. Осигурени са беседи на български език.

Транспортна достъпност:

Музеят се намира на брега на река Дунав, в Крайдунавския парк. До крепостта има обозначителни табели. Такива са поставени още преди входа на Видин.

Туристическа инфраструктура:

Налични са хотели и ресторанти в близост до обекта, както и Туристически информационен и обучителен център и офис на Дунавско бюро, гр. Видин